viernes, 7 de mayo de 2010

Polillas, espelmes, i desig sexual

És probable que al llegir el títol del post d'avui, el lector hagi pensat:

a)
Aquest home és un desviat.
b) Aquest home està boig.
c) Tinc una curiositat brutal per saber quina relació poden tenir aquests conceptes, maleït degenerat.
d)
Ninguna de les anteriors.

Ay, amics. Quins records d'exàmens test em porta aquesta introducció... Encara heu tingut sort que no he posat cap resposta del pal "no és veritat que alguna de les anteriors sigui falsa" quan la pregunta era selecciona l'afirmació INCORRECTA. Teníem un professorat molt recargolat, però això és un altre tema.

Bàsicament us parlaré d'una cosa que tenia a la recàmara feia temps, però sempre acabes pensant que ja ho posaràs un altre dia que no hi hagi gaire res a explicar. Avui és el dia. Llenço la pregunta:

No us heu preguntat perquè alrededor de fanals o espelmes hi ha tota mena d'insectes volant, com atrets misteriosament per la llum? Si sou una mica pispiretus, sabreu que té alguna cosa a veure amb el desig sexual. Està bé això de llegir els títols.


La gràcia és com me'n vaig assabentar. Quan estàs en un grup on s'estudia comunicacions moleculars, entre d'altres coses, poden passar aquest tipus de casos. El tema és que en un meeting, en Francesco (o Ciccio, llegeixi's Chicho) tot cofoi, quan li toca exposar, deixa un paper sobre la taula i parla sobre l'arna (polillas).

Resulta que el senyor està investigant models a la naturalesa que actuen com una mena d'antena per a comunicació molecular, per construir un receptor. Per exemple, receptors de feromones d'alguns organismes estan molt estudiats, i ell busca com fer teòricament que la recepció de feromones pugui causar un canvi de voltatge en l'interior d'una nanomàquina, i pugui interpretar-se com un missatge, per exemple, si l'emissor transmet feromones que varien en quantitat en el temps. Ja tindríem un senyal, comunicació entre nanomàquines.

Doncs buscant va trobar el paper científic titulat, traduït: Arna i espelmes: la flama d'una espelma com una provocació sexual en imitar la longitud d'ona infraroja del perfum sexual de l'arna (feromones). Sota aquest títol poc comercial, o infumable directament, s'estudia aquesta relació.

L'antena, selectiva en freqüència!

Es veu que les femelles emeten feromones sexuals amb una freqüència, fent que d'alguna manera es pugui considerar infraroja. I curiosament, l'emissió de llum i energia d'una espelma, a part d'alliberar ones electromagnètiques de freqüència visible, allibera ones infraroges de la mateixa freqüència. Per tant, i cito textualment, "l'arna mascle se sent molt atreta i mor intentant aparellar-se amb la flama de l'espelma".

Així que, resposta la pregunta. Sempre veureu insectes alrededor de certes llums perquè es creuen que són insectes famella que van molt sortides. És molt graciós perquè en aquest paper de fa ja unes quantes dècades, l'autor justifica l'atracció dels insectes per la llum de les espelmes, citant poemes de Shakespeare, una cosa impensable en un paper científic. El professor s'ho va mirar per sobre, va veure interessant com anècdota i va finiquitar el tema dient:


This is bullshit.

8 comentarios:

  1. Aviam, donarem un premi imaginari a qui faci la millor broma al respecte. Començo:

    "Lo del sexe de l'arna és molt preocupant, acaben molt cremats."

    No sigueu tímids!

    ResponderEliminar
  2. jjijijjijijiji doncs ha estat bé el post d'avui!! però la meva inspiració o imaginació encara està dormint a Mataró...així k haurem d'esperar a fer el cafè i menjar algo per poder fer un comentari a l'alçada!! Pobrets!! que se dejan la vida por una vela, merecen una mención digna!!! ;)
    Fins després

    ResponderEliminar
  3. Pobre polilla!!!! Qué cruel puede llegar a ser la natulareza...hipnotizado por la danza sensual de una vela y acabar así!!
    Deberíamos modificar el dicho de "vas más quemado que el palo de un churrero" por..."vas más quemado que una polilla..." ;)
    Per cert, aquí un altre exemple de com morir per amor!!!

    http://es.wikipedia.org/wiki/Mantis_religiosa#Reproducci.C3.B3n

    ResponderEliminar
  4. Faltaba la opció que jo he pensat: "Totes les anteriors". XD

    He de dir que m'ha deixat molt flipat com va tancar el tema el professor! Quin tacte i quin vocabulari més ric XD

    Tot i això, avui he de dir que m'he rigut molt. Es molt curios, tot això de l'arna i el seu desitj irreprimible de tirar-se un llum que els matarà. Aixi doncs, he de dir que la meva frase al respecte és:

    "Hi ha arnes que es moren per tirar-se la primera que veuen" o "Cuidado on la fiques que pots sortir ben escaldat".

    Espero que hagi estat a l'alçada.

    Bon dia!!!

    ResponderEliminar
  5. I ara... la meva humil però sincera dedicatoria per l'Isabel i la Marta. Tenint en compte que avui anava el tema de sexe, he volgut fer alguna cosa totalment diferent. Avui us porto un dels monolegs més divertits que he escoltat. Es del dani mateo, ocupa tres parts i us poso els 3 links!! Petons!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=75FdGf692Eg&feature=related (1/3)

    http://www.youtube.com/watch?v=jdHlEcFhrM0&feature=related (2/3)

    http://www.youtube.com/watch?v=z_T-hv35ktQ&feature=related (3/3)

    Espero que us hagi agradat

    ResponderEliminar
  6. "Moriría por un polvo."
    Firmado: polilla.

    ResponderEliminar
  7. "No eso lo que yo creía que significaba quedarse a dos velas."

    ResponderEliminar
  8. :D així pim pam...posaré alguna cosa i mira quins dos comentaris!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :O
    eres bueno pekeño!!!!!!!!!

    Didac...és tard, però em poso ara a mirar els videos (23.52 del viernes!) no descartem algún altre comentari quan stigui

    Bona nit!!!!

    ResponderEliminar